Teen World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

За полезните свойства на тиквата

Go down

За полезните свойства на тиквата Empty За полезните свойства на тиквата

Писане  Administrator Сря Яну 26, 2011 4:57 pm

По съдържание на полезни вещества тиквата превъзхожда много други зеленчуци. В нея има захар, каротин, витамини С, B1, B2, B5, B6, E, PP и рядко срещания витамин T, който подпомага ускоряването на метаболитните процеси в организма, витамин К, необходим за съсирването на кръвта, мазнини, белтъчини, въглехидрати, целулоза, пектинови вещества, минерали, включително и калий, калций, желязо.
Каротинът в тиквата е пет пъти повече от този, който се съдържа в морковите, и три пъти повече, отколкото в телешкия черен дроб. За това е препоръчително хората със зрителни увреждания да консумират много тиква и тиквен сок.
По съдържание на желязо оранжевите тикви заслужават шампионска титла сред всички останали плодове и зеленчуци. За това, ако страдате от анемия, в никакъв случай не се отказвайте от похапването на тиква.
Пектиновите вещества, открити в тиквата в големи количества, допринасят за отстраняването от тялото на токсичните вещества и холестерола.
Благодарение на солите на калия, тя има диуретично действие – спомага за извеждането от организма на солта и водата, но без да предизвиква раздразнение в тъканта на бъбреците.
Също така, тиквата е много полезна и за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и хипертония.
Свеж тиквен сок трябва да се пие при хроничен запек, възпаление на пикочната система, бъбречна недостатъчност, хемороиди и неврологични заболявания.
При токсикоза бременните жени могат да използват тиквата като добро средство против гадене.
Ако страдате от безсъние, то за вас е полезно вечер преди лягане да изпиете чаша тиквен сок или отвара от тиква с мед. Отварата от тиква може да се използва също и за свалянето на висока температура.
Освен всичко изброено до сега, тиквата се счита за най-добър помощник на диетичното хранене. Тиквената каша, например, нормализира метаболизма и подпомага извеждането на шлаките от организма.
Полезна е не само месестата част на тиквата, но и тиквените семки. Те са наистина незаменим източник на доброкачествени хранителни масла (32-52%). Освен това, в тях се съдържа и много цинк. За това на страдащите от акне, мазен пърхот и себорея, които се появяват при липса на цинк в организма, се препоръчва да изяждат по поне една шепа тиквени семки на ден.
Administrator
Administrator

Брой мнения : 160
Join date : 26.01.2011
Age : 31
Местожителство : Plowdiw

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите