„Лечебни“ продукти…
Страница 1 от 1
„Лечебни“ продукти…
Причината за много заболявания е неправилното, небалансирано хранене. Но задавали ли сте си някога въпроса, как с помощта на храненето, можете да се справите с неразположенията съпътстващи ежедневието ви?
Мигрена
Ако страдате от мигрена, запитайте се, присъстват ли във вашето меню мазните морски риби, като сардина, скумрия, херинга, треска, пъстърва (морска). В тези видове риба се съдържат в големи количества Омега-3 мастни киселини, които могат да намалят нивото на производството на простагландини – вещества, които предизвикват възпалителни процеси, а в следствие на тях, и усещането за болка. За да се справите с мигрената са достатъчни 110-170 гр. риба, два-три пъти седмично, но, разбира се, може и повече.
Има и продукти, които трябва да избягвате. Изследванията показват, че много от пациентите, страдащи от мигрена, са чувствителни към един или няколко от следните продукти: различни видове колбаси, пушени меса, изкуствени подсладители, натриев глутамат, червено вино, шоколад, твърди сирена и цитрусови плодове.
Менструални болки
Производството на простагландини е важен фактор за появата на менструални болки. Доказано е, че ленените семена и лененото масло възпрепятстват производството на тези вещества, тъй като, както и в мазната морска риба, в тях се съдържат омега-3 мастни киселини. Опитайте се ежедневно в салатите или в овесените ядки да добавяте по 1-2 ч.л. натрошени семена или 1 ч.л. студено пресовано ленено масло. Едновременно с това намалете консумацията на червено месо и млечни продукти, особено в периода преди менструацията ви, тъй като те съдържат арахидонова киселина, която увеличава производството на простагландини.
Раздразнителност
Горчивият шоколад съдържа в големи количества аминокиселината L-триптофан, която увеличава производството на серотонин… А на всички вече им е известно, че той е отговорен за доброто настроение. Ниските нива на серотонин в организма предизвикват както раздразнение, така и други прояви на лошото ви настроение, а също така водят и до развитието на депресия. Достатъчно е съвсем малко количество шоколад, за да поддържате настроението си „нормално“.
Избягвайте алкохола! Той, всъщност, е депресант – може временно да ви накара да се почувствате по-спокойни и да подобри настроението ви, но когато действието му отмине, състоянието ви ще се влоши.
Стрес / Повишена тревожност
Необходими са ви продукти, които съдържат много въглехидрати, тъй като те стимулират производството на серотонин: мед, шоколад, овесени бисквитки, пресни плодове, фурми, стафиди и други сладки сушени плодове. За да получи тялото ви необходимото му количество въглехидрати, е достатъчна чаена лъжичка мед, една овесена бисквитка или 20 гр шоколад.
Важно за вас е да избягвате кофеина, тъй като той увеличава тревожността.
Запек
При този проблем ще ви помогнат богатите на фибри плодовете, като ябълки и круши, както и зеленчуците и плодовете с високо съдържание на вода: грозде, пъпеш, диня, домати, краставици и др. За нормалното функциониране на организма ви са необходими 20-35 гр влакна на ден, а това количество може да си набавите с изяждането на 5 броя плодове и зеленчуци, с размер на топка за тенис. Ако изпитвате дискомфорт от консумацията на толкова богати на фибри продукти, започнете с по-малко количество и постепенно го увеличете. За да помогнете на влакната да преминат през храносмилателния тракт, пийте по 2 допълнителни чаши вода на ден.
Продуктите, чиято консумация трябва да ограничите са замразените готови храни и мазните меса. Също така, трябва да намалите кафето до две чаши на ден. Опитайте се да се храните по график, на равни интервали от време.
Болки в ставите
За да намалите износването на ставите, трябва да приемате повече витамин С, който се съдържа в големи количества в ягодите, боровинките, касисът, малините, броколите и т.н. Този витамин играе важна роля в образуването на колагена, който е основна част от костите и хрущялните тъкани. На ден трябва да приемате не по-малко от 120 мг витамин С, а това количество се съдържа, например, в 2 портокала.
Киселини
Джинджифилът има способността да укрепва долния езофагеален сфинктер, който предпазва от проникването на стомашен сок в хранопровода и от предизвикваното от него усещане за парене. За да се справите с този проблем, можете да си приготвяте чай от пресен джинджифил: залейте с 250 гр вряла вода 0,5-1 ч.л. настърган корен от джинджифил; оставете за 10 минути, след което прецедете и изпийте отварата.
Вие трябва да избягвате консумацията на пикантни и мазни храни, както и на храни, съдържащи много киселини, като доматите, например.
Газове
В борбата с тях ще ви помогнат ментовият чай и семената от копър. Достатъчно е да изпиете чаша ментов чай или да изядете 0,5 ч.л. семена след хранене.
Избягвайте газираните напитки и продуктите с подсладени със сорбитол, тъй като те се обработват трудно от храносмилателния тракт. Ако газовете, предизвикват силен дискомфорт, трябва да ограничите консумацията на бобови култури, тофу, броколи, карфиол.
Лош дъх
Черният и зеленият чай имат способността да спират растежа на бактериите, причиняващи лошия дъх. За да се справите с този проблем ви е достатъчна една чаша черен чай на ден или 1-3 чаши зелен чай, след хранене.
Не яжте лук, чесън, зеле.
Мигрена
Ако страдате от мигрена, запитайте се, присъстват ли във вашето меню мазните морски риби, като сардина, скумрия, херинга, треска, пъстърва (морска). В тези видове риба се съдържат в големи количества Омега-3 мастни киселини, които могат да намалят нивото на производството на простагландини – вещества, които предизвикват възпалителни процеси, а в следствие на тях, и усещането за болка. За да се справите с мигрената са достатъчни 110-170 гр. риба, два-три пъти седмично, но, разбира се, може и повече.
Има и продукти, които трябва да избягвате. Изследванията показват, че много от пациентите, страдащи от мигрена, са чувствителни към един или няколко от следните продукти: различни видове колбаси, пушени меса, изкуствени подсладители, натриев глутамат, червено вино, шоколад, твърди сирена и цитрусови плодове.
Менструални болки
Производството на простагландини е важен фактор за появата на менструални болки. Доказано е, че ленените семена и лененото масло възпрепятстват производството на тези вещества, тъй като, както и в мазната морска риба, в тях се съдържат омега-3 мастни киселини. Опитайте се ежедневно в салатите или в овесените ядки да добавяте по 1-2 ч.л. натрошени семена или 1 ч.л. студено пресовано ленено масло. Едновременно с това намалете консумацията на червено месо и млечни продукти, особено в периода преди менструацията ви, тъй като те съдържат арахидонова киселина, която увеличава производството на простагландини.
Раздразнителност
Горчивият шоколад съдържа в големи количества аминокиселината L-триптофан, която увеличава производството на серотонин… А на всички вече им е известно, че той е отговорен за доброто настроение. Ниските нива на серотонин в организма предизвикват както раздразнение, така и други прояви на лошото ви настроение, а също така водят и до развитието на депресия. Достатъчно е съвсем малко количество шоколад, за да поддържате настроението си „нормално“.
Избягвайте алкохола! Той, всъщност, е депресант – може временно да ви накара да се почувствате по-спокойни и да подобри настроението ви, но когато действието му отмине, състоянието ви ще се влоши.
Стрес / Повишена тревожност
Необходими са ви продукти, които съдържат много въглехидрати, тъй като те стимулират производството на серотонин: мед, шоколад, овесени бисквитки, пресни плодове, фурми, стафиди и други сладки сушени плодове. За да получи тялото ви необходимото му количество въглехидрати, е достатъчна чаена лъжичка мед, една овесена бисквитка или 20 гр шоколад.
Важно за вас е да избягвате кофеина, тъй като той увеличава тревожността.
Запек
При този проблем ще ви помогнат богатите на фибри плодовете, като ябълки и круши, както и зеленчуците и плодовете с високо съдържание на вода: грозде, пъпеш, диня, домати, краставици и др. За нормалното функциониране на организма ви са необходими 20-35 гр влакна на ден, а това количество може да си набавите с изяждането на 5 броя плодове и зеленчуци, с размер на топка за тенис. Ако изпитвате дискомфорт от консумацията на толкова богати на фибри продукти, започнете с по-малко количество и постепенно го увеличете. За да помогнете на влакната да преминат през храносмилателния тракт, пийте по 2 допълнителни чаши вода на ден.
Продуктите, чиято консумация трябва да ограничите са замразените готови храни и мазните меса. Също така, трябва да намалите кафето до две чаши на ден. Опитайте се да се храните по график, на равни интервали от време.
Болки в ставите
За да намалите износването на ставите, трябва да приемате повече витамин С, който се съдържа в големи количества в ягодите, боровинките, касисът, малините, броколите и т.н. Този витамин играе важна роля в образуването на колагена, който е основна част от костите и хрущялните тъкани. На ден трябва да приемате не по-малко от 120 мг витамин С, а това количество се съдържа, например, в 2 портокала.
Киселини
Джинджифилът има способността да укрепва долния езофагеален сфинктер, който предпазва от проникването на стомашен сок в хранопровода и от предизвикваното от него усещане за парене. За да се справите с този проблем, можете да си приготвяте чай от пресен джинджифил: залейте с 250 гр вряла вода 0,5-1 ч.л. настърган корен от джинджифил; оставете за 10 минути, след което прецедете и изпийте отварата.
Вие трябва да избягвате консумацията на пикантни и мазни храни, както и на храни, съдържащи много киселини, като доматите, например.
Газове
В борбата с тях ще ви помогнат ментовият чай и семената от копър. Достатъчно е да изпиете чаша ментов чай или да изядете 0,5 ч.л. семена след хранене.
Избягвайте газираните напитки и продуктите с подсладени със сорбитол, тъй като те се обработват трудно от храносмилателния тракт. Ако газовете, предизвикват силен дискомфорт, трябва да ограничите консумацията на бобови култури, тофу, броколи, карфиол.
Лош дъх
Черният и зеленият чай имат способността да спират растежа на бактериите, причиняващи лошия дъх. За да се справите с този проблем ви е достатъчна една чаша черен чай на ден или 1-3 чаши зелен чай, след хранене.
Не яжте лук, чесън, зеле.
Administrator- Брой мнения : 160
Join date : 26.01.2011
Age : 31
Местожителство : Plowdiw
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|